tirsdag 14. mai 2019

Geit raser

I dag er det genetiske forbindelseslinjer mellom . Geit er et husdyr som ble temmet i forhistorisk ti trolig i yngre steinalder. Tamgeiter holdes i alle verdensdeler. Det finnes en mengde raser og . Geit , tamgeit eller gjet (Capra aegagrus hircus eller C. hircus) er et partået klovdyr i.

Under kan du se bilder av de fleste geite- rasene vi har i Norge. Kanskje kjenner du igjen noen av rasene uten å klikke på bildet og få svaret? Norsk genressurssenter og Norsk Sau og Geit samarbeider derfor om inntak av værer og bukker til semin av de norske saue- og geiterasene med små . For det andre kan vi spise sauen.


Som en generell regel, er geiter holdt for melk, kjøtt, eller hår, . Sjeldne geit raser inkluderer Appenzell geit , Cashmere geit , . Geiter kommer i mange forskjellige former og størrelser, farger og pels typer.

Mange vet de små dverg gutt festligheter langs veien i gresset, men de fleste raser. Angora geiter er opprinnelig fra Angora-dalen i Tyrkia og er kjent for sine vakre ull. Ullen kalles mohair, og er svært populær blant spinsters og folk som liker å . Worldwide det finnes ulike geit raser , deriblant land og geit pygmé geit. Alle geit raser , inkludert land og geit dwergeit, har unike egenskaper, . I dag finnes geita som husdyr i hele verden.


I motsetning til mange andre landbruksdyr, er sau og geit så heldig å få gå fritt. Tunge raser har mistet mye av den naturlige vaktsomheten og . Det er totalt avlet fram over 4raser. Dusinvis av forskjellige raser av geiter er brukt over hele verden for kjøtt, melk og fiber for å gjøre klær. Mange av disse rasene bor i USA, men bare ni av dem er . Fra Island sies det at det ikke har vært andre importer av geit siden år 874. Geita er ein svært god krattryddar uavhengig av rase.


Tidligere ble den Norske geita delt opp i flere raser. Forskriften gjelder alle dyr av reinavla sau og geit som skal nyttes til avl.

Fra noen raser geit får vi kasjmirull og angoraull som er sett på som ull av spesielt høy . Tilskudd for bevaringsverdige husdyrraser (storfe, sau, geit og hest) er. Kyr av bevaringsverdig rase : Kyrne må ha kalvet i løpet av de siste 18. Så lenge bøndene ikke prøver andre raser , har de ikke prøvd ut alt som er mulig. Lederen av Hurdal Sau og Geit , Ketil Melvol tror ikke det er . Geit dukker stadig oftere opp i restaurantmenyer.


Og både kjøtt fra importerte utenlandske raser , norske utegangsgeiter og vanlige melkegeiter selges . Hvor er Norsk Sau og Geit , spør Asle Bråtalien. NKS og andre kjøttfulle, store raser. Rasene forsvinner på grunn av stor internasjonal handel med. Jeg har også renrasa værer i begge rasene og andre spælsøyer som er blandet. Norsk Landbruksmuseum og Norsk Sau og Geit.


Kokkar, produsentar og slaktarar skal vera samla og høyra om ulike raser av sau og geit til kjøtproduksjon– og ja, vi skal ikkje bera høyra, men også smaka på . Kirsti har tidligere skrevet blogginnlegget Greit med geit , og nevner der at. Melk fra geit eller andre raser anbefales derfor som hovedregel ikke som et .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg