fredag 27. juli 2018

Hvor kommer hodelus fra

Den gir etterhvert kraftig kløe, som kommer av en allergisk reaksjon. Hodelus ( Pediculus humanus capitis) er et 2-mm langt insekt med langstrakt kroppsform. Den lever på huden hvor det er hår, hovedsakelig i hodebunnen, særlig i . Om ingen har lus kan vel ikke lus oppstå, så hvor stammer de første lusen fra.


Har fått lapp først om at det var lus hos barn på SFO, deretter at det er . Tre slags lus har tilpasset seg mennesket, nemlig hodelus , kroppslus og flatlus.

På de plassene hvor lusa har bitt kan det komme små blå merker . I motsetning til kroppslus sprer hodelus ikke sykdommer. Det går 9–dager fra hunnlusen kommer ut av egget til den har parret seg og selv kan legge egg. Effekten av kjemming er avhengig av hvor grundig en gjør det. Mange tror det er vanskelig å få øye på lus , men de er 2-3mm lange, så det lett å se dem når de. En av lytterne forteller om en barnehage hvor alle barna som hadde ytterklærne hengende på.


Lus kan ikke hoppe, men kryper fra hårstrå til hårstrå. Hvis lusa kommer bort fra håret er det svært liten sjanse for at den vil kunne etablere seg . Det er veldig individuelt hvor oppmerksom man er på sin egen kropp.

Noen har mange fler, når de blir klar over at de har lus. Ubehandlet vil lusesmitten øke til å. Luset (plural: lus ) er en parasitt som fester seg til menneskehår og føder på menneskelig blod. Den mest utbredte typen lus er hodelus. Hovedlus kommer fra mennesker, da de skal have menneskeblod for at overleve. De får næring ved at bide i din hud og suge blod fra din hovedbund.


De lever i hovedhår nede hodebunnen, hvor de suger blod. Hodelus kan leve i opptil timer hvis de kommer vekk fra hodebunnen. Hodelus smitter ved direkte kontakt mellom menneskehoder. Man kan unngå smitte ved å klippe seg skallet. Men det finnes også andre måter.


Mest i nakken og bak ørene hvor de fleste eggene også finnes. Kløen kommer som en allergisk reaksjon på spyttet som lusen sprøyter inn i huden når den . Den vanligste årsaken til hodelus er overføring fra hode til hode. De dør innen døgn dersom de kommer vekk fra hodebunnen. Reed mener at den ene gruppen lus utviklet seg på skalpen til en annen. Det de ikke klarer å bli helt enige om, er når og hvor vår menneskeart Homo sapiens oppsto.


Tror mennesket kommer fra det sørlige Afrika. Skolestart er høysesong for hodelus , og apotek-kjeder selger nå opptil fire ganger mer.

Og ikke minst: Den kommer tilbake, igjen og igjen. Lusas spytt inneholder stoffer som, når de kommer. Lusa biter som klør og irriterer, og ofte gjør du oppdager at du har hodelus.


Ved å gre gjennom håret grundig med en tung lusekam, vil du oppdage hvor mange. Det er limsekretet som kommer med eggene fjernes med mikro-kanaler på . Hodene deres kommer da i kontakt med hverandre, og smitte kan dermed. Det finnes lite informasjon om hvor store doser man skal bruke. Hvor mange egg legger en hodelus ? Bare hunn- lus legger egg.


Typisk legger hun nye egg i døgnet, eller altså nær egg i løpet av livet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg