torsdag 19. januar 2017

Villbier

Villbiene er spredd over hele landet. Visste du at det er forskjell på biene som surrer omkring oss? Honningbier, tambier, humler og villbier - hva er hva, egentlig?


De resterende 1arter er ulike grupper av villbier fordelt på ulike familier. Biene er egentlig en form for planteetende veps. De tilhører insektordenen veps og .

De kan ligne litt på veps, men er noe helt annet. Bikuben utformet for å tiltrekke solitære bier. Disse blir også kalt vill-bier. Vi har 2arter villbier , og en art tambie, honningbia.


Humle er en type bie, og vi har humlearter i Norge. En tredel av biene er truet. Også mange arter av villbier og humler trues av utryddelse.


Slåttehumla er sterkt truet i Norge fordi slåtteengene er blitt sjeldne.

Miljøagentene og Sunniva forener krefter for å hjelpe villbiene i Norge. Forskere har lenge advart om at dette kan . Ein oppdatert versjon av faggrunnlaget til den nasjonale strategien for villbier og andre pollinerande insekt vart levert oppdragsgjevarane 15. Stortinget har gitt Regjeringa i oppdrag å setje saman ein nasjonal strategi for å sikre mangfaldet av villbier og andre pollinerande insekt, . Bestandstallet går nedover. Etter at rapsen sluttet å blomstre var det for få blomster for både honningbiene og villbiene. Mange arter er kritisk truet, så de . Det var imidlertid større utslag på små arter enn de . Regjeringa skal utarbeide ein nasjonal strategi for å styrke mangfaldet av villbier og andre pollinerande insekt.


Landbruksdirektoratet og . Den siste tiden har vi opplevd enorm økning i interesse for og bevissthet omkring viktigheten av å ta vare på villbier og humler. Alle honningbier i Norge er introdusert, men har trolig vært naturlig i varmere klimaperioder. I Norge er humler og villbier våre viktigste bestøvere av flere typer grønnsaker og de fleste frukt- og.


I motsetning til villbier , har øynene tett behåring. I likhet med humler har munnen en lang tunge som de bruker til å suge nektar dypt nede i . Småkryp gjennom macrolinsa.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg