mandag 12. september 2016

Dyrke kruspersille

Til tross for den lange spirings tiden er persille trolig den enkleste av alle søte urter å dyrke. Jeg kan ikke en eneste gang huske at hverken mine foreldre eller besterforeldre sådde noe annet enn kruspersille. Slik persille som Ingrid . På den tiden var det kruspersille (Petroselinum crispum var. crispum) som var mest kjent, . Persille er en ypperlig plante å dyrke i potter og kar.


Her får du Karna Majs tips til, hvordan du får succes med at dyrke persille.

Mange mener den flatbladete er både sterkere i smaken og lettere å dyrke. Kruspersille er den mest vanlige, flatbladet persille er også populær. Den har et nesten moseaktig bladverk og blir . Læs også om forskellen på kruspersille og bredbladet persille.


Sådan dyrker du vin fra din egen have . Krydderurter produseres for å være flotte i butikken, og er ikke dyrket for å vare hos forbruker. Bladpersille har kraftigere og større blader enn kruspersille , og har blitt. Dyrkes rotpersille i stiv leirjord eller jord med mye stein og klumper, . Vi dyrker alle våre planter selv og tilpasser de til å tåle tidlig.

FRISKT UTVALG: Vil du dyrke urter hjemme, har du mange. Hvis man lar kruspersillen gå i stokk, det vil si komme med blomster, så kan man prøve å høste frø selv og så . Dill, kruspersille og gressløk kan gjerne stå i kjøleskapet. Gi gjerne litt gjødsel til planten, det er den vant til fra gården der den er dyrket. Jeg sådde kruspersille for et par år siden. Fikk aldri bestemt meg for hvor jeg skulle plante dem, så de endte opp i en murerbalje i drivhuset.


Rotpersille (Petroselinum crispum var. tuberosum) er en variant av samme art som kruspersille. Planta har sin opprinnelse i . Klassisk 2-årig krydderurt med krusete blader. Trives i lys-halvskygge i næringsrik, veldrenert jord.


Brukes fersk, fryst og tørket. Blir ikke noe lasagne på et par uker da men. Jeg har forøvrig god erfaring med persille og kruspersille hvis du skal så frø, de vokser fort og er . Av kruspersille , glattbladet persille, pimpernell, løpstikke og andre planter . Vi har derfor valgt ut fire såkalte middelhavsurter som er fine å dyrke. Velg mellom kruspersille og bladpersille.


Kan både forkultiveres og direktesås. Forkultivering: så 5-frø per potte.

Direktesåing fra mai på 25×cm. I middelalderen dyrket munkene urter for medisinsk bruk, mens vi i dag bruker urtene hovedsaklig til mat. Trekløveret dill, kruspersille og gressløk har tradisjonelt . Mitt første år med kjøkkenhage sådde eg kruspersille i ein stor sinkbalje. Utpå sommaren blei det trangt i baljen. Då tok eg ut ein liten rotklump om . Værdiskiftet fra udvikling til omsorg blev accentueret under . Derfor sår vi sånt som er egnet å dyrke i varmbenk nå, så har vi litt å plante ut når.


Store, kraftige planter får vi også, vi som dyrker med bokashi. Tomat: Kan dyrkes i drivhus og ute, det vanlige er å ta vekk sideskudd slik at. I Norge er kruspersille (Petroselinum crispum) den aller mest brukte av alle krydderurter, selv.


Den er også enkel å dyrke i veldrenerte potter, både inne og ute.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg