fredag 21. juli 2017

Hva spiser kua

I sommer lanserer Nortura et splitter nytt produkt som heter Grasfôra ku. Jeg ble glad da jeg hørte det, for grasfôra kjøtt er in. Mange av produksjonsdyra våre er planteetere, som for eksempel kuer , sauer og geiter. Hva spiser disse dyra om vinteren . Regelverket for økologisk mjølkedrift tillater fôring med økologisk kraftfôr og det brukes vanligvis i kosten til kua.


Kua liker å spise grønne og brune lange, eller egentlig veldig rare.

Kua er som kjent en klimagassprodusent fordi den promper og raper mye. Men utslippene fra kua kan påvirkes av hva den spiser. Gress utgjør omtrent prosent av det en norsk melkeku spiser. Men hva med de resterende prosentene? Både hester og kuer spiser gress, men det er bare kuene som tygger drøv.


Hva kan dette egentlig komme av? En ku av NRF-rase, norsk melkerase, har en god dyrevelferd om sommeren, spesielt. Melkekuene spiser både gress og høy (grovfôr) og en god del kraftfôr . Jo mer fôr kua spiser , jo mer metan produserer den.

Blir det for mye fett i forhold til hva mikrobene tåler, vil det gå ut over fordøyeligheten, . Kua forlater flokken når hun skal kalve, og finner et skjermet sted. Kalver som er alene, leker og spiser mindre. Har du med deg en hund i bån bør du ikke gå for nær en ku med kalv. Men om enda mer av fôret norsk storfe spiser , blir soya importert fra Brasil og USA, så er ikke dette nærprodusert mat. Når kua spiser kraftfôr, utgjør det en større risiko for naturmangfoldet enn for oss.


Spørsmål 2: Det jeg lurte på var hvordan melken produseres inne i kua ? Hva er det som skjer med det de spiser ? Og bak oss er en fjøs med masse kyr i. Vet du hva de skal bruke den. Omtrent av deres kost er kraftfôr, noe som representerer blanding av ulike typer korn og soya. Storfe spiser gras og silo, derfor foregår storfehold som regel i områder som i …. Hva var deres første reaksjon i møte med denne bransjen? Vårt utgangspunkt var at vi er. Det avgjørende er hva kua får å spise.


Sammensetningen av fôret betyr mye for hvordan næringsinnholdet i melka blir.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg