torsdag 22. oktober 2015

Kraftfor import

Kraftfôr er et viktig bidrag i norsk matproduksjon. Men, hva er det egentlig og blir alt kraftfôret importert fra utlandet? Resten er i hovedsak importert soyamel, rapsmel, fett, mineraler og vitaminer. Areal til planteproduksjon går ned – en større andel av kraftfôret baseres på import.


Generelt er kunnskapen om fôr- og. SLF: prosent av kraftfôret er import.

I fjor måtte landbruket importere 682. Salg av økologisk kraftfôr 1. Før kjøpte bønder kraftfôr i sekker, med innholdsdeklarasjoner de. Vi mangler mer enn millioner dekar god kornjord for å dekke dagens import av kraftfôr i Norge.


Men finnes det alternativer? Norge importerer mer kraftfôr enn tidligere antatt, fordi Landbruksdirektoratet fører opp soya fra Brasil som norsk i sine statistikker. All soya og mesteparten av raps brukt som kraftfôr blir importert. Importerte proteinråvarer.


I debatten møter svinenæringa argumenter om at den norske svineproduksjonen foregår på importert kraftfôr.

For siden 60-tallet har norsk kjøttproduksjon økt . Produksjonen intensiveres. Mer kraftfôr - Mer konsentrert kraftfôr. Det gir økt import av råvarer til kraftfôr. Dersom sjølforsyningsgraden skal økes, må produksjonen av fôrmidler som grunnlag for husdyrproduksjonen økes med . Selv om oppdrettsnæringen i dag importerer mer soya enn landbruket, og selv om fiskefôr jevnt over inneholder mer soya enn.


Skyldes økt kjøttproduksjon, mer bruk av kraftfôr , og kraftig fall i norsk. Norge har mer enn doblet importen av korn de siste femten årene. Felleskjøpet har som mål å bruke så mye norske råvarer i sitt kraftfôr som.


Samtidig må vi importere protein-kilder til Norge for å ha et effektivt . Regn ut avgifter ved import og registrering av kjøretøy til Norge. Fôret besto tidligere av beite og lokal produksjon, men har gradvis blitt erstattet av importert kraftfôr. Dette gjør at andelen av kalorier som vi . Vårt kraftfor er basert på det aller siste innen forskning og utvikling, nasjonalt og internasjonalt.


Alle våre kraftfor er tilpasset dyrenes behov til produksjon og vedlikehold. Det kan gi meir soya- import og dyrare kraftfôr. I norsk kraftfôr er det tradisjonelt brukt en varierende andel importråvarer.


Grovt sett kan vi dele importen i to. Proteinråvarer hvor soya har vært .

Dyrking av eige kraftfôr passer inn i den økologiske tankegangen om mest mogleg ressursar frå eigen gar og det fører til mindre import av . Synkende andel norsk korn i kraftfôr er et resultat av lavere tilgang. Auka forbruk av kraftfôr , auka behov for import av protein (soya), mindre arealbehov til grovfôrdyrking. Forskrift om innførselstillatelse, kraftfor. Råvarer til kraftfôr , 07.


Morgenbladet fremstiller det dermed som om kraftfôr utgjør det. Norge bør begynne med å legge avgift på import av soya til dyrefôr. Minimums importbehov av karbohydratråvarer til kraftfôr.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg