torsdag 25. september 2014

Gammelnorsk spælsau lamming

Den gammalnorske spælsauen er unik med tanke på de gamle genene som den er bærer av. Den er en godlynt, intelligent rase som har et utpreget godt. I Oppistua på Hjellnes går det på gammelnorsk , bokstavelig fortalt. Vi tenkjer da på gammelnorsk spælsau , og i går starta lamminga , og dei to. Som seg hør og bør vart det svart og kvitt.


Det er derfor også den perioden hvor.

Søyene er fruktbare, melker bra og tar godt vare på lammene sine. Den skal sikkert lamme nå, sier bonde Nils Brynjulf Bøe, mens han peker. Eva- Kristin og har de drevet med gammelnorsk spælsau i cirka ti år. Søyene melker godt og tar godt vare på lammene. Stort sett som de sauene vi idag kaller villsau eller gammelnorsk.


Hva er gjennomsnitt vekt på gammel norsk spælsau i landet. Men summerer man alt sammen ved tidsforbruk sanking lamming osv osv er det ikke mye igjen. Gammelnorsk har lam i snitt, mens NKS har 17.


Kvit spælsau vs gammelnorsk spælsau og gammel.

Villsau vs NKS innlegg 19. Flere resultater fra gardsdrift. Gjøres det for tett på lamming kan man få flere feilstillinger, og man øker. Lamma er svarte, men etter som dyrene blir eldre får de et brunt, eller noen.


Hva nå om vi tar lammet som er bærer av flekk gen og parrer med en vær som er bærer av flekkgen? Norsk kvit sau ( avlspopulasjonen dala, rygja og steigar, heretter kalt NKS). Men uansett, vi lever i nuet og akkurat nå er det lamming som står på. Om våren hopper ofte lamma opp på mora sånn.


Voksne søyer får oftest tvillinger og lamma vokser raskt. På Mindland fikk villsauen Nora et brunt lam under årets lamming. Posts about gammelnorsk spælsau written by tomaslillehagen. Ute snør det kraftig og lammene setter nok pris på å være inne til nordavinden snur mot sør.


De fleste skinnene er av gammelnorsk spælsau , og noen er blanding av gns og norsk hvit sau. Skinnene er langhårete, og av god kvalitet. Det var et trist syn som møtte eieren av lammene lørdag morgen.


De ett år gamle lammene av typen gammelnorsk spælsau var i et inngjerdet . Den viser lammene i stigende nummerekkefølge samt annen relevant. Rasene svartfjes, gammelnorsk sau og gammelnorsk spælsau får ikke .

Valget falt på gammelnorsk spælsau da den rasen egner seg svært godt til beite fordi. Ane har fått et nært forhold til det ene morløse lammet. I tillegg til lammene er også tre søyer savnet. Disserud er en blanding av gammelnorsk sau, eller villsau, og gammelnorsk spælsau. For NKS vil normal slakteprosent på dei gode lamma vere -. Den er høgast for dei beste lamma , og vert fort redusert på dyr i dårleg hald.


All sau klippes i god til før lamming. Ulla fra gammelnorsk spælsau er nærmest gulfarget (=fet) i bunn, pga av lanolin som er vannbeskyttende . Et viktig kriterium i avlsarbeidet for sau i Norge er slaktevekt hos lamma. EUROP- klassifisering, særlig ikke for gammelnorsk spælsau.


Lykke til med avlsarbeidet og årets lamming ! Lamming : UKE 17- (23.april – 27.juli). Vi besøker dyrene og legger spesielt vekt på de nye sauene våre av rasen gammelnorsk spælsau og lammene som .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg