torsdag 4. juni 2015

Hvordan finner biene fram til blomstene

Alle biene har sin spesielle oppgave i dette fascinerende samfunnet. Hvordan blir honningen til? Biene finner nektar i blomstene som de omdanner til honning ved å tilsette enzymer og redusere vanninnholdet. Et bisamfunn består av en dronning, noen hundre hannbier (droner) og mange tusen arbeidsbier.


Plukk noen slike blomster og forsøk å suge ut nektaren. Finn ut hvordan den finner fram til blomstene , og hvordan den forteller andre bier om .

For å få honning må nektaren fra blomstene en tur innom magen til en bie og. Biene svelger nektaren flere ganger og gulper den opp igjen for å drenere sukkerstoffet for vann. Dykkere finner rekordlang undervannsgrotte.


Husbia tørker ned nektaren ved å rulle nektardråpen fram og tilbake med tunga si. Men biene kan også finne andre kilder. På den måten sikrer biene at blomstene får tilført pollen fra riktig blomst.


Mulighetene for å fjerne biene , avhenger både av hvordan de sitter og hvor lenge de . I tillegg til honningproduksjonen er honningbiene våre viktigste. Nektar suges opp med den lange tungen, gjerne fra langkronede blomster , og lagres i.

Disse oppsøker boplassen til vertsbien, som de søker seg fram til gjennom. Utover arbeiderbiene finnes det noen få hundre droner – dvs. Man vet ikke hvordan dronene og dronningene finner disse stedene.


Bier flyr dessuten fort og besøker flere blomster etter hverandre. Et fellestrekk er at blomstene ofte er enkle, slik at biene og humlene lett får tak i pollen og nektar. Undersøkelsen viser med all tydelighet at det er honningbiene som vinner.


Bufret Lignende Nå kan du også finne en større liste hvis du ønsker enda mer inspirasjon. Her får du listen over hvilke blomster de pollinerende insektene setter pris på. Viltvoksende planter man sette igjen eller framdyrke i hagen: 1. Det skal derfor være blomster som er bra for biene.


Alt dette er bare litt ekstra i tillegg til alt det de finner i naturen. Rundt en tredel av biene står på rødlista fordi de sliter på en eller annen måte. De finner ikke gode nok boplasser der de kan avle fram avkom.


NÅR våren kommer, får biene det travelt, og luften blir fylt med pollen. De kan dermed finne ut hvilke planter som ble dyrket for flere hundre år siden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg