mandag 25. april 2016

Blåbukk larve

Blåbukk i huset eller på hytta? Larver av blåbukk lever i sterkt uttørket bartrevirke med bark. I tillegg til furu og gran, kan også importerte bartrearter angripes. Slik oppdager du blåbukk (Callidium violaceum), og sånn kan du unngå den.


Billens larver graver brede, grunne og svingete ganger mellom barken og veden.

De fleste av artene har larver som lever i levende eller død ve noen minerer også i urtestengler. En del arter regnes som skadedyr på skogstrær, og noen kan. Larven spiser både av barken og det ytterste laget av splintveden.


Før forpupping gnager den et puppekammer inn i veden. Voksene blåbukker er blå eller fiolett . Larvene kryper både mellom barken og veden og inni vedkubben. Sporene etter blåbukk blir ofte forvekslet med husbukk.


En blåfiolett, 10–mm lang trebukk som er vanlig over hele Norge.

Vanligste arter i tørr ved er blåbukk og løvtrebarkbukk. Hører du lyder fra veden, kan det være larvene deres du hører at gnager. På Østlandet kan man se mye blåbukk , granbukk, løvtreløper og bartreløper. LARVE OG BILLE: Har du oppdaget larver eller biller i . Larve med kjeve, puppe og ferdig utviklet.


Gangene gnages av larven i kambielaget og . Angrep fra blåbukk har ingen betydning for bjelkenes bæreevne. Hver larve lager kun en slik gang, og de har mest sannsynlig ingen betydning for bjelkenes. Husbukken bør du absolutt frykte, da larvene spiser opp treverket. Bygger man inn tre med barkrester, risikerer man at blåbukker trenger seg . Mange ser ikke forskjell på en blåbukk , skrukketroll eller markkakerlakk.


Det kan finnes både larver og voksne insekter i veden din. Det er aldri voksne insekter, men larvene , som spiser treverk. Larvene lever i kambiet og splintveden på tørt og gammelt trevirke med . Som larve lever husbukken av tørt trevirke fra bartrær og kan spise splintved av.


Dersom det imidlertid sitter barkrester igjen og det er aktivitet av blåbukk er . Tilstanden på treverket har mye å si for hvilke skadedyr man kan forvente å finne, eksempelvis borebiller, trebukker, blåbukk , husbukk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg