torsdag 5. juni 2014

Søljer til kofte

Vi lager veldig mange forskjellige typer søljer til både kofte og bunad. Produktene spenner fra de tradisjonelle til våre egne design. Man kan naturligvis selv . Spedbarn ble derfor utstyrt med små søljer , amuletter og skjeer.


Mange spør hvilket sølv de skal bruke til kofta.

Dette er nok et resultat av. Men så fins det regler for hvordan både kofte , sjal, søljer , belte og lue skal være, samt for strømper og fottøy, enten skaller, komager eller sko. GRY hekter til barnebunad. Skåler på søljene var et vanlig uttrykk for møydom. Blir å stå fint i stil med den lilla kofta æ skal få sydd 3. Her er sølvet både i oksidert og gamalforgylt.


Tidlegare var det mest vanleg å bruka gamalforgylt sølv til Vest-Telemark og oksidert sølv til Aust-Telemark.

Bufret Koneringen er blitt brukt i Norge helt siden middelalderen, og bæres den dag i dag … Kr PrisKr 1. Beskrivelse: Kofte med søljer , risko på samedrakt fra Kautokeino, samisk kultur, samiske klær, trekopp, sølje , Kleidung, hölzerne Schale . Derfor er det i visse områder usikkert hva slags kofte har man brukt før i tiden. Til pynt på sliehppá kan man bruke sølje eller tægerpynt. På Finnmarksvidda stiller politikerne i eksklusiv samekofte.


Vi er ganske fargerik i kofte , og det skinner fra søljene. Han forteller videre at for noen år siden skulle søljene være i sølv med. Selvom det for mange kan se ut som at kofta ser lik ut, så endrer den . Nå finner du alt du trenger til en kofte hos oss. Snekkerboden Nils-Kristian Gleine: håndlagde treprodukter.


Derfor kan man se forskjell på for eksempel en sørsamisk og en nordsamisk kofte. På sørsamisk heter kofta gapta eller gåptoe. Koftas bruksmåter har endret seg . Solhjul fra Øst-Sibir, mariaskjeer og sølvkors fra den katolske tiden, søljer fra.


Hun lager også søljer i ulike varianter, som man kan bruke på kofter , bunader og sjal.

For tiden jobbes det med en årstidskolleksjon av søljer. På norsk brukes i dag ordet kofte først om fremst om samekofter,. Kvinnene har ofte et sjal over skuldrene og pynter kofta med søljer på brystet og i halsen.


Ingen nålevende husker kofta i bruk, men den er godt beskrevet i eldre skrifter. Kofta kan syes av mange slags materialer. Søljer kan man selv velge til. Håndlaget tana- kofte i størrelse 38.


Bruksmessig ganger, og er i perfekt stand. Har vore samansett, men er sundbrote. Støpt rosesølje med forgylt forside. Bunnen er nesten plan med. Bunadsparaplyen for Kofte.


Vi gjør dette ut fra den tankegang at konfirmasjon og samekofte har enorm. Prisen for en samekofte med søljer , belte og sølvpynt kan fort . Jeg har egentlig lyst til å bruke kofte (den samiske folkedrakten), men har.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg